Muziek is het voertuig van de geest.

Al een aantal jaren mag ik, in varierende samenstellingen, met anderen muziek maken op een podium. De ene keer in de kerk, dan weer tijdens een bruiloft, of in de begeleiding van een Gospelkoor. Ik heb zelfs samen met mijn eigen gezin muziek mogen maken en ik realiseer mij dat ik een zeer bevoorrecht mens ben. Ik maak al een jaar of 45 als gitarist, wat muziek. Ik heb mij in de loop van mijn leven ontwikkeld als ritmisch gitarist. Het is een echte passie geworden.

In het begin vond ik het gaaf om met anderen muziek te maken op een podium, veel oefenen en repeteren en dan vervolgens lekker spelen. Ik vond het stoer dat ik samen met anderen muziek aan het maken was en dat het “voor de Heer was” en ik genoot ervan als het publiek het mooi vond. Ik heb ontdekt dat dit samenspelen met anderen een diep verlangen in mijn heeft aangewakkerd dat nog steeds aan het ontwikkelen is, ondanks dat ik nog steeds in technisch opzicht een middelmatige muzikant ben. Gitaar spelen, zingen en begeleiden van liederen zet mijn hart en geest wagenwijd open voor God. Ik ontdekte dat God soms op de een of andere manier bijna tastbaar werd als ik liederen aan het spelen was. Gods Geest voelde ik dan bijna letterlijk door mij heen stromen. Ik zit niet zo hoog in mijn uiterlijke emoties, maar het overkomt me regelmatig dat ik bij liederen( spelen of luisteren) of heel af en toe bij een toespraak, dat de tranen over mijn wangen lopen. Niet van de mooie melodie, of de geweldige woorden, maar door het besef wat een geweldige liefdevolle God we hebben. En hoe oneindig dankbaar ik ben voor het offer van zijn Zoon Jezus Christus, die daarmee ons verlost en bevrijd en gered heeft. Op die momenten is alle ruis verdwenen en kan ik me echt volledig richten op Gods grootheid en kan mijn “geestelijk oog” heel scherp en helder zien. Ik kan me er er niet tegen verzetten. Het gebeurd gewoon. Gods kracht die zich laat zien.

Voor mij is muziek maken het voertuig om mijn geest af stemmen met Gods Geest (Ruach). Ik ben net terug van vakantie, en had mijn gitaar niet bij me. Af en toe miste ik mijn gitaar om zo God te loven en te danken. Ik kan dat ook op andere manieren, jazeker en doe dat ook, maar voor mij is muziek maken voor Hem, het voertuig van mijn Geest. Ik speel dagelijks muziek. Lekker thuis in mijn eentje. En één keer in de week gemiddeld met anderen als voorbereiding op een Praise&Prayer bijvoorbeeld. Ik geniet van die momenten en vind het zo tof dat we een aantal mensen hebben gevonden die ook op deze manier muziek willen maken. Samen God groot maken. Hij heeft er alle recht op! Wij leven tenslotte voor de glorie van Zijn naam. Het gaat mij om de aanbidding van God. Met hoofd, hart en handen.

Hoe belangrijk vind ik het tegenwoordig om op een podium te staan? Nog steeds heel belangrijk, misschien wel nog belangrijker dan vroeger, maar mijn motivatie is behoorlijk veranderd. Ik sta op het podium om God groot te maken, om Hem te ontmoeten, samen met anderen en iets te lezen uit Zijn Woord. Het woord waarin God zich laat kennen. Hem alle dank te brengen en vol verwachting uit te zien naar wat Hij ons wil geven in Zijn liefde voor ons. En of er nu 10, 100 of 1000 mensen dit samen met ons doen, het is totaal niet meer belangrijk. Of het programma nu fantastisch in elkaar zit of niet, het is uiteindelijk niet meer belangrijk. Dat was het voor mij wel. Ik dacht dat het iets zei over de goedkeuring van God. Maar ik heb mogen leren en ontdekken dat Gods goedkeuring niet van onze verdienste of bijdrage afhankelijk is. God heeft ons zijn goedkeuring allang gegeven, omdat wij in Christus zijn. “Ik ben van U en U van mij”; we zingen het zondag weer. Direct na de Praise&Prayer stel ik vaak de vraag aan de bezoekers: “En wat vond je van vanavond? ” Waar ik dan intens blij en dankbaar van word is een antwoord als: “Gaaf! Wat hebben wij een grote en goede God. Ik heb Hem mogen ontmoeten en Hij heeft mijn hart aangeraakt.”

Samen zingen, samen bidden, God en elkaar ontmoeten. Daar gaan we gewoon mee door, omdat Hij onze dank en eer toekomt. Hopelijk tot zondag.

Gezegende week.

One thought on “Muziek is het voertuig van de geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *